Visiem, kas sirgst ar reimatoīdo artrītu, zviedru ārsti iesaka ievērot Vidusjūras valstīm raksturīgo diētu.
Ja nav nekādu iespēju maksimāli daudz laika pavadīt pie Vidusjūras (visticamāk – tā ir), vērts ieklausīties ārstu ieteikumos un lietot uzturā to, ko ēd šī skaistā zemes stūrīša iemītnieki.
Pēc zviedru mediķu atzinuma, ēdienkartē, kurā iekļauti pilngraudi, augļi, dārzeņi, zaļumi, valrieksti, mandeles, sarkanvīns, zivis, putnu gaļa, siers un olīveļļa, spējīga būtiski uzlabot hronisko slimnieku stāvokli.
Īpaši aktuāli tas arī tāpēc, ka jau tagad piektajai daļai artrīta pacientu tradicionālā terapija nekādi nepalīdz, un šādu cilvēku skaits ar katru gadu palielinās.
KLASISKIE GRIEĶU SALĀTI
 
 Pagatavošanas laiks: 20 minūtes
Sastāvdaļas
 2 ēdamkarotes citrona sulas
 ½ – 1 sīpols
 2-3 ēdamkarotes olīvu
 2 ēdamkarotes olīveļļas
 3 gurķi
 3 tomāti
 Oregano pēc garšas
 1 paprika
 Sāles pēc garšas
 150 g “Feta” siera
 Malti melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana
 1.	Tomātus nomazgā, sagriež lielos kubiņos, ieber dziļā šķīvī.
2. Gurķus nomizo, sagriež lielos kubiņos.
3. Lielu papriku iztīra, sagriež lielos kubiņos.
4. Klasiskos grieķu salātos vienmēr liek olīvas bez kauliņiem. Var sagriezt uz pusēm vai likt veselas.
5. Notīra sīpolu, sagriež pusgredzenos.
6. Atsevišķā šķīvī pagatavo mērci. Apvieno olīveļļu un citrona sulu. Pievieno oregano, sāli un piparus pēc garšas, rūpīgi samaisa.
7. Sagriež fetas sieru lielos kubiņos.
8. Dziļā šķīvī apvieno visus dārzeņus, sajauc, virsū liek sagrieztu sieru.
9. Pārlej salātus ar gatavo mērci.
PASTA CARBONARA – ITĀĻU KLASIKA
 
Sastāvdaļas
 200 g spageti
 30 g parmezāna sierra
 200 g bekona
 30 ml olīveļļas
 1 sīpols.
 100 ml 33 22% saldā krējuma
 5 g Provansas garšvielu makaroniem
 1 olas dzeltenums
 5-6 ķirštomātiņi
 1 zariņš svaiga bazilika
 Sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana
 Sīpolu sagriež salmiņos, bekonu sīki sagriež, dzeltenumu atdala no baltuma divās bļodiņās, ķirštomātiņus sagriež uz pusēm.
Spageti novāra “al dente” (gatavus, bet tā, lai jūt stingrumiņu), pārlej ar olīveļļu.
Pannā sakarsē olīveļļu, uz vidējas uguns apcep bekonu un sīpolus zeltaini brūnus.
Pielej saldo krējumu un minūti maisa.
Pievieno spageti pagatavotajai mērcei, maisot karsē uz nelielas uguns aptuveni 30 sekundes.
Pārkaisa ar Provansas garšvielām, pipariem un sāli pēc garšas, samaisa.
Noņem no uguns, iemaisa dzeltenumu. Samaisa.
Pasniedz, pārkaisītus ar rīvētu sieru, rotātus ar ķirštomātiņiem un svaigu baziliku.



